Nyt sitä ollaan jo taas takaisin arkipäivässä tai ainakin yritettään olla ja emäntä taas oikein innokas leipomaan. Tässä teille todella hyvää ohje, jos tykkää makea/kirpeä yhdistelmästä.
Ohje taas kotoisin virolaisesta kakkukirjasta "100 kooki/3"

1984996.jpg

            KARPALO-MARENKIPIIRAKKA

   Pohja:
  • 100gr voita
  • 1dl sokeria
  • 1 muna
  • 3dl vehnäjauhoja
  • 1tl kanelia
  • 1tl leivinjauhetta
   Täyte:
  • 3dl karpaloita
  • 2dl vettä
  • 1dl sokeria (minä laitoin kyllä reiluummin)
  • 3rkl perunajauhoja
   Päälle:
  • 3 valkuaista
  • 1dl sokeria
  •  Vatkaa huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa, lisää kanamuna. Lisää keskenään sekoitettu jauhot ja kaneli ja lisää taikinaan, sekoita. Painele taikina 26-28cm irtopohjavuokaan. Pistele taikinaa haarukalla pieniä reikiä ja paista 175 asteessa 8-10min.
  • Soseuta karpalot 1,5dl veden ja sokerin kanssa ja kuumenna kiehumispisteeseen. Yhdistä perunajauhot 0,5dl veteen ja kaata varovaisesti karpaloseokseen ja sekoita koko ajan voimaakkasti, niin, että tulee paksu kiisselli. Kuumenna vielä vähän ja nosta kattila sivuun. Anna kiissellilla vähän aika jäähtyä ja kaata se esipaisettule taikinalle.
  • Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vähän kerrallaan sokeria ja jatkaa vatkamista niin pitkään, kun tulee valkoinen ja kiiltava vaahto. Laita marenki lusikalla tai pursota se täytteelle. Paista vielä 10min tai sen verran, että marenki on saanut kauniin kultaisen sävyn.
  • Tarjoa piirakkaa jäähtyneenä.
  Pitää kyllä kehua, vaikkei koko piirakan ulkonäky ollut kovin kaunis, siis maku oli fantastinen, itse lisäsin vielä hiukan vaniljakastiketa, kun olen ollut sokerinlakossa, siis nyt tekee kauheasti mieli makea, sitten se oli todella hyvää, mutta hyvää kyllä ilman sitäkin. Tänään syötiin kanssa ja voisin jopa sanoa, että nyt vasta olivat maut kohdalla eli sopii tehdä edellisenä päivänä valmis, jos on tiedossa vieraita.
                                           SUOSITTELEN!